Astma en COPD

Als voormalig zwaar astmapatiënt en daardoor opgelopen flinke beschadigingen aan mijn longen, wil ik hier mijn zéér positieve ervaringen delen.

Ziektebeeld:
Als je zwaar astmapatiënt bent, zijn er plekken in de longen waar de rek uit verdwijnt. Op deze plekken kunnen zich bacteriën ophopen, hoesten kan deze ophopingen meestal niet efficiënt verwijderen. De ontstekingen die dan te lang blijven doorwerken, zullen het longweefsel steeds verder beschadigen.
Om de infecties te bestrijden wordt dan antibiotica voorgeschreven. Om ze te voorkomen meestal een 'pufje' die een dubbele werking heeft: het verwijden van de longblaasjes en het voorkomen van infectie.
Bij mij was de rek op een aantal plaatsen van de longen eruit en door infecties was de grens bereikt.

Bijzonder was dat ik op één van de geweldige reizen in Aboriginal gebied juist bij het krijgen van aanwijzingen voor het bespelen van de didgeridoo een in Nederland onbekend virus opliep. Ik kwam meer dood dan levend thuis en belandde in het ziekenhuis. Hier vochten de specialist en ikzelf voor mijn leven.
Ik kreeg de mededeling dat als nog meer longweefsel beschadigd zou raken ik in chronische ademnood kon komen.

De 'genezende' werking:
De daarop volgende jaren speelde ik behoorlijk intensief. Ik leerde steeds meer interessante nieuwe effecten en technieken.
En spelenderwijze verbeterde ik allerlei spieren die al een hele tijd werkeloos waren.
Het is fijn te merken dat als je een didgeridoo hebt met een goede 'tegendruk', je direct het benauwde gevoel kwijt raakt en vervolgens al spelende weer wat kunt ontspannen.
Wat mij ondersteunt is de inmiddels ook meer dan 20 jaar lange ervaring met ademtechnieken uit de yoga. Twee van deze pranayama beoefeningen heten Kapalabhati en Bhastrika.
Heel interessant is dat deze bijna identiek zijn aan de circulaire ademhalingstechniek van de didgeridoo, mits je dat aanleert van een ervaren docent die de middenriftechniek gebruikt.

Vooruitgang:
Een aantal jaren geleden bleek tijdens de longfunctie mijn uitstootkracht en de longinhoud enorm verbeterd, gemiddelde longinhoud 1.5x die van de gemiddelde Nederlander.
Ik ben niet meer benauwd en gebruik nog maar 1 pufje per dag als onderhoudsdosis.

Als je echt gemotiveerd bent om je ademhaling enorm te verbeteren ben je bij mij aan het goede adres. Ik help je graag verder. Dat kan in de beginnersworkshop, maar desgewenst geef ik ook privéles.
Als je meer vragen hebt hoor ik dat graag.